Mengenal Istilah di Musim Kemarau dan Musim Hujan dalam Bahasa Sunda



1. Naon sababna hawa bet karasa tiris?
(Apa sebabnya udara terasa dingin?)

Jawaban: Sabab rék asup usum halodo.
(Karena mau masuk musim kemarau.)

2. Kumaha waé kaayaan dina usum halodo?
(Bagaimana keadaan di musim kemarau?)

Jawaban: Susukan jeung walungan sok orot caina.
(Saluran air dan sungai biasa berkurang airnya.)

3. Naon sababna dina usum halodo kudu ati-ati?
(Apa sebabnya di musim kemarau harus hati-hati?)

Jawaban: Sabab sok aya kahuruan.
(Sebab biasa terjadi kebakaran.)

4. Kumaha ari kayaan di buruan dina keur usum halodo?
(Bagaimana keadaan di halaman rumah waktu musim kemarau?)

Jawaban: Sok loba kebul.
(Biasa banyak debu.)

5. Bakal kumaha mun hujan ngecrek teu eureun-eureun?
(Akan bagaimana kalau hujan terus menerus tidak berhenti?)

Jawaban: Biasana di sawatara tempat sok aya banjir.
(Biasanya di beberapa tempat terkena banjir.)

6. Dina keur usum hujan, anu sok limpas téh naon waé?
(Waktu musim hujan, air yang suka meluap apa saja?)
Jawaban: Susukan jeung walungan.
(Saluran air dan sungai.)

7. Kumaha anu karasa ku urang mun keur aya caah?
(Bagaimana yang dirasakan waktu ada banjir?)

Jawaban: Matak nimbulkeun kasusah. Jalan, gang, imah, jeung wawangunan lianna kakeueum.
(Akan menimbulkan kesusahan. Jalan, gang, ruman, dan bangunan lainnya terendam.)

8. Naon sababna cai di susukan mudal terus jadi caah?
(Apa penyebab air di saluran air meluap terus jadi banjir?)

Jawaban: Sabab kapendet.
(Sebab tersumbat/mampet.)

9. Pikeun nyegah caah, kumaha carana urang miceun runtah?
(Untuk mencegah banjir, bagaimana caranya membuang sampah?)

Jawaban: Urang ulah miceun runtah ka walungan atawa ka susukan.
(Kita jangan membuang sampah ke sungai atau saluran air.)

10. Naha miceun runtah ka susukan atawa walungan maké dipahing?
(Mengapa membuang sampah ke saluran air atau sungai dilarang?)

Jawaban: Sabab bisa nyababkeun lajuna cai kacandet, tepi ka jadi banjir.
(Sebab bisa menyebabkan aliran air tersumbat, sampai terjadi banjir.)

* Sumber: Pamekar Diajar Basa Sunda Pikeun Murid SD/MI Kelas III Hlm. 30